Allsvensk premiär

Sports hernia. Denna mystiska skada som verkar ha eskalerat i Kalmar FF. Senast i raden är nyförvärvet Nenad Djordevic. Har Kalmar FF tur är han tillbaka innan EM-uppehållet...
Jag som tokhyllade serben när värvningen presenterades. Men jag står fast vid mitt ord om att han kommer bli en otrolig stor tillgång för KFF framöver.

Så var dagen här. 31 mars. Dagen innan skämten ska hagla. Om en timme drar allsvenskan i fotboll i gång. Underbart. Även om jag saknar ett lag från Södermalm...
Verkar vara populärt att tippa allsvenskan, så jag har gjort ett försök jag med:

1. IF Elfsborg - Trots skadebekymmer i backlinjen har laget en enorm kreativ kapacitet i truppen. Guldfavorit.
2. Malmö FF - Hade ett litet svajigt 2011, men kommer studsa tillbaka i år. Ranégie i anfallet kommer ösa in mål.
3. Helsingborgs IF - Är stabila, men har ett kval till Champions league att tänka på. Har inte tillräckligt bred trupp.
4. IFK Göteborg - Har värvat en del. Tror som så många andra att det kommer ta ett tag innan laget klaffar ihop.
5. Kalmar FF - Hade de inte varit för skadorna på försäsongen hade laget fått en högre placering. Spännande lag.
6. AIK - Känns tråkiga och inte alls lika starka som de senaste åren.
7. Gais - Wanderson,Celik,Ijeh. En trio som kommer göra livet surt för många. Hur länge får de behålla trion?
8. BK Häcken - Ett stabilt mittenlag i år, inte mer.
9. Örebro SK - Trots Tobias Grahn tror jag inte det blir bättre i år.
10. IFK Norrköping - Hade det kämpigt som nykomlingar i fjol. Laget ser starkt ut. Klarar sig undan bottenstriden.
11. Djurgårdens IF - Trots "nysatsning" är inte årets Djurgården bra. Klarar sig dock kvar med marginal.
12. Mjällby AIF - Tappat Grahn och Löfquist, men har värvat ok. Det blir allsvensk fotboll på "Lister" även 2013.
13. Gefle IF - Svårtippade Gefle. Tränare Olsson lyckas "ännu" en gång rädda nytt kontrakt i slutomgångarna.
----------------------
14. Åtvidabergs FF - Kaxig nykomling med en skön musikvideo. Får det tuffare på planen. Ett ovisst kval väntar.
----------------------
15. GIF Sundsvall - Har tyvärr för dålig koll på Giffarna. Kan byta plats med Åtvid, men magkänslan säger GIF.
16. Syrianska FC - Egentligen vill jag ha kvar Syrianska kvar i allsvenskan. Men strulig försäsong och tunn trupp.

* Sveriges nya nationalstadion ska tydligen heta Friends Arena. Själv är jag tudelad gällande namnet. Gillar inte alls att arenor får företags/organisationsnamn. Men allt handlar väl om pengar. Till viss del kan jag förstå Black Armys kritik, men inte hela vägen.

* Och så lite hockey. Krisen i Djurgården är påtaglig. Men det hjälper inte att tränaren Charles Berglund gång på gång viftar bort matchernas betydelse. Dags att inse allvaret innan det är för sent. Men det är redan för sent. Tappar Djurgården poäng i kväll är det allsvenskan som väntar för kungliga Djurgården. Vilka gör då Timrå sällskap upp? Mitt tips om Örebro gick ju inte hem direkt... Får jag välja mellan Rögle, Karlskoga och Leksand blir valet Rögle!

* I gjorde jag det! Anmälde mig till en av de fyra "deltävlingarna" som ingår i en svensk klassiker, Vansbrosimningen. 3 kilometer tuff kamp i Dalarna. Har drygt tre månader på att komma i toppform. Ska fan fixa det!

* Ska kika på Vissefjärda-Alsjöholm i morgon söndag. Smålandscupen. Tydligen ska en viss målvakt göra "comeback". Ska bli kul att se. Tyvärr lär storbloggaren Kim Ahlqvist missa matchen. Bara hans frånvaro gör att Alsjöholm blir 50 procent sämre...

* En vecka kvar OS-kvalet i handboll. Kommer bli en fantastisk upplevelse.

/Grozzan

Skadehelvetet

I och med att det börjar närmar sig allsvensk start i fotbollen börjar jag med att beröra Kalmar FF. Som jag tidigare har nämnt i bloggen har rubrikerna under försäsongen mer rört skadeländet Kalmar FF drabbats av. Inga direkta långtidsskador, men ändå skador som stör uppladdningen inför allsvenskan. Nu är Nanne Bergstrand så pass rutinerad att nog kommer hitta andra alternativ i truppen eller byta den taktiska dispositionen. Men trots att truppen är hyfsat bred, så tror jag att laget får det tufft i inledningen av allsvenskan. Annars är mina intryck att laget ser spännande och intressant ut. Helt klart ett lag för topp fem.

Jag har ju ett rätt öga till Frölunda i hockeyns värld. Dock blev Brynäs för tuftt lag. Frölunda förstörde sina chanser i slutspelet, genom att slarva bort en andraplats i slutomgångarna. Får laget bara behålla sin Göteborgstouch och spetsa till det lite så ser jag Frölunda som en guldkandidat till kommande säsong.

Only two weeks left at Barometern. Men jag kämpar på.

Sista bandyfinalen på Studenternas i Uppsala i eftermiddag. Lite vemodigt får jag erkänna. Neutral som jag är hoppas jag på en härlig bandyfest och en värdig avslutning på Studenternas.

Juventus-Inter i kväll. En vinst är ett måste om Juve ska hänga på Milantåget.
Målar en Mirko Vucinic i storform igen?

Djurgården Hockey - snart på en uterink nära dig

/Grozzan


Tragik

I skrivande stund lever Boltons Fabrice Muamba, men tillståndet är fortfarande kritiskt. Han är inte den första spelaren som har kollapsat på fotbollsplan. De jag närmast tänker på är Marc-Vivien Foé som i Confederations Cup 2003 föll ihop och dog på planen. En annan jag minns var Benfica-spelaren Miklós Fehér som ett halvår efter Foes död gick samma öde till mötes. Tragiskt! Nu hoppas jag innerligt att Muamba klarar sig!

Ett desto roligare ämne är att Juventus vaknade till i går med en solklar 5-0-seger borta mot antagonisten Fiorentina. Mest imponerad blev jag av Mirko Vucinic som har otroligt mycket boll i sig, men gör alldeles för lite mål. Jag hoppas och tror att Juve kommer ge Milan en kamp om Lo Scuddeton ända fram till slutomgången. På tal om Juventus och Milan, så möts lagen på tisdag i den italienska cupen. Juve har en klar fördel, då vann den första matchen med 2-1 i Milano. Forza Juve!

* Ryktas att det händer grejer i Emmaboda i dag. Poliser med automatvapen. Kanske har en koppling till gårdagens mord i Karlskrona?

* I eftermiddag kan FBC Kalmarsund säkra en plats i allsvenskan. Slätalfys tuffa spelschema på slutet har tagit ut sin rätt. Ja, jag snackar innebandy.

* Johansfors slog Vissefjärda med 5-2 i en träningskamp. Bara en träningsmatch, men är det månne äntligen JIF:s tur i år? Endast Kosta kan svara på den frågan.

* Borås i morgon för intervju med en allsvensk lirare till examensarbetet.

* Annars börjar jag så smått längta till klassens Tjeckien-resa i mitten av maj. Två veckors semester. Kan nog vara det jag behöver inför sommarens jobb...

* Särskriva eller inte särskriva? Det är frågan...

* Har jag gjort rätt val?

/Grozzan

Vårtecken

Nästan en veckas blogguppehåll. Tiden går fort.
Vad ska jag skylla på denna gången? Det får bli jobb/praktik som få bli ursäkten.

Annars är väl det största samtalsämnet i Kalmar med omnejd det fantastiska vårvädret som har "drabbat" oss. Ett vårtecken är slutspel/kvalserie i ishockeyn, som pågår för fullt.

Var i helgen i Nyköping och jobbade lite. Fick se två hockeymatcher, där den andra blev den dramatiska med avgörande i sudden death. Nykomlingen Kallinge/Ronneby IF fortsätter sin succésäsong och är nu klart för kvalserien till allsvenskan. En kvalserie som faktiskt inleds redan i dag tisdag. Men tillbaka till Krif Hockey. Själv såg jag när de blev klara för division 1 nere i Helsingborg våren 2011. Jag såg även deras första ispass inför säsongen 2011/2012. Och känslan är att det kan gå hur som helst i kvalet till allsvenskan. Men jag tror inte deras defensiv räcker till. Mitt tips är att Sundsvall och Karlskrona tar de allsvenska platserna till säsongen 2013.  I kvalet till elitserien ser jag gärna att Örebro tar klivet upp tillsammans med Timrå. Men där tippar jag mer med hjärtat än hjärnan..

* Drygt fyra veckor kvar av min praktik på Barometern. Hårt jobb med bollkallen som gäller just nu. Efter påsk blir det Karlskrona igen i fem veckor, innan den sista skolmånaden väntar.

* Rubrikerna om Kalmar FF under försäsongen har mer handlat om alla skador än själva lagbygget. Nåja, även lite Nenad Djordjevic har det varit i media.

* Brorsan har varit med i Barran två dagar i rad. Känns som att jag snart får avsluta min praktik om det fortsätter i samma flöde. #Jäv. Dock är det tur att han inte är någon stor idrotsprofil i regionen...

* I morgondagens tidning är det premiär för Barometerns nya design. Blir spännande att se hur reaktionerna blir från allmänheten.

* Linus Klasen. Ja, vad säger man. Nja, mer uppmärksamhet behöver han inte.

Over and out
/Grozzan

Punktformat inlägg

Har faktiskt inte så där jädra mycket att berätta, men kör trots det lite i bloggen i dag.

* Nenad Djordjevic gjorde 45 friska minuter mot det ryska division 1-laget Chabararovsk. Personligen ser jag honom gärna i den allsvenska seriepremiären, som mittback!

* Joachim Lantz har bestämt sig. Det blev IFK Berga som fick hans signatur. En prestigevärvning av Berga, som kommer att ha stor nytta av Lantz under säsongen.

* Fortsätter att ringa runt till lokalfotbollens tränare. Skönt att få höra det ena utspelet efter det andra...

* Krif Hockey, Karlskrona HK, och Olofströms IK har ena skridskoskenan i kvalserien till hockeyallsvenskan. Hockeyn i Blekinge är hot, hot, hot.
Själv kommer jag bevaka Nyköping-Krif Hockey uppe i Nyköping för Blekingesports räkning. Fortsätter sagan för Krif?

* Har haft elektriker på plats under två dagar. Inte så jättepopulärt i mina ögon att de traskar in 07.00. när man själv slutar 23.30 dagen innan. Men det har bara varit att bita i det sura äpplet. Jag har haft trevliga diskussioner med dem, om allt mellan himmel och jord.

*Lionel Messi i all ära, men den dagen Zlatan Ibrahimovic och Alessandro Del Piero slutar -  kommer beröra mig mer än Messis avsked.


/Grozzan

Intervju – Axel Karlsson

Johansfors målvaktslejon Axel Karlsson är näst på tur i intervjuserien med lokala fotbollspelare i Emmaboda kommun. Än en gång, trevlig läsning!


Foto: Nicke Grozdanovski
Axel Karlsson - trogen sin moderklubb.

* Johansfors IF är din moderklubb sedan barnsben. Vad är det som har gjort att du varit kvar genom åren?
- Till en början får man nog tacka Bengt Wellrup, som var tränare för oss 86:or. Han fick oss att känna stolthet för klubben, samt att vi hade en fantastisk gemenskap. När man tog klivet upp som seniorspelare så visade det sig vara precis lika bra gemenskap även där. Peter och Dennis fixar och trixar så att alla i klubben ska trivas. Sedan att mina närmaste vänner spelar kvar i klubben sedan barnsben, gör det ju ännu roligare att spela kvar och kämpa tillsamans med dem.

* Du är född några år senare än bröderna Elm. Vad minns du av bröderna när du var yngre?
- Jag minns en del från skoltiden av Rasmus och Viktor. De var ju ofta snabbt ut på fotbollsplanen när de var dags för rast. Trots deras stora talang har de aldrig varit skrytiga eller kaxiga. Utanför fotbollsplanen var dem som vilka barn som helst, glada, busiga och trevliga.

* Jag vet att du även varit i Holland och sett ett par matcher i Holland?
- Ja, vi är ett gäng Broakullabor som brukar försöka åka någon gång per år. De är alltid skoj att följa Elmarna.

* Hur mycket betyder bröderna för Johansfors IF och bygden?
- De är klart att de betyder en hel del för oss i Johansfors. Bröderna ger ju oss mycket positiv uppmärksamhet.
Hur många hålor i Sverige med under 1000 invånare har tre fotbollsproffs?

* Nog om bröderna Elm. Ni är ett antal spelare födda 1986, som har spelat i samma lag sedan knattelaget och som fortfarande spelar i Johansfors?
- Ja, Det är jag Adam Wellrup, Oscar Ahlström, och Robin Franksson som har spelat i hop sedan femårsåldern. Även sommarproffset Oscar Andersson har ju varit med länge.

* Jag ljuger inte om jag säger att du är den största vinnarskallen i Johansfors. Ingen visar så mycket ilska – eller för den delen glädjen när laget har vunnit. Har jag fel? Har du alltid varit sådan?
- Ja. de kan nog vara så. Jag hatar att förlora i vilken tävling jag än ställer upp i. En andraplats för mig är samma sak som första förlorare. Tror inte alltid jag har varit sådan utan de har nog smygit sig på.

* Inför säsongen 2010, var du ytterst nära att lämna Johansfors, men du ändrade dig?
- Jag var och tränade lite med EIS och gjorde någon testmatch. Att jag stannade kvar berodde till största delen på den nya tränarduon som blev klar. Samtidigt som jag hade (har) för starka känslor till moderklubben för att kunna lämna.

* Två i rad har säsongen slutat i kvalspel uppåt. Hur frustrerande har det varit att ni inte tagit det sista klivet upp till division 5?
- Otroligt irriterande och frustrerande, Men samtidigt är det svårt att vinna en serie, de finns ofta flera lag i  sexan som med största säkerhet hade klarat sig bra i division 5. Vi är garanterat ett av de lagen.
Det som har gjort att vi inte tagit steget upp, var att vi hade på tok för låg lägstanivå. Vi gjorde ett par riktiga plattmatcher under förra säsongen, vilket ledde till att vi inte kunde ta hem segern och undvika kval uppåt. Nu hoppas jag att de är våran tur. Tredje gången gillt som man säger.

* För runt 15 år sedan var klubben uppe i division 4 och hade en form av glansperiod. Vad minns du av den tiden? Och vad krävs för att klubben återigen ska klättra i divisonerna?
- Då var jag bara en tioårig pojk, Men det är stora skillnader nu mot då.. .
Då hade vi exempelvis pojklag i nästan alla åldersgrupper. Och vi fick ju till och med riva ut bastun nere på idrottsplatsen för att alla skulle kunna byta om. Hade man inget att göra en eftermiddag som liten, så kunde man alltid cykla ner till idrottsplatsen för där var de alltid någon man kunde sparka lite boll med. Nu har vi återigen lite knattar nere på ip som leker och spelar boll ett par gånger i veckan, vilket känns fantastiskt roligt. Sedan minns man ju en del profiler med, som till exempel Markus Paalanen. Grymmaste frisparkskytten jag kan minnas. Klättringen börjar redan i år Grozz. Vi har redan allt som krävs - du ska få se.

*Nu har ni bytt tränare till bröderna Elms pappa, Johnny. Hur har försäsongen börjat?
- Jag tycker den har börjat bra. Roliga och tuffa träningar. Bakom varje övning vi gör - finns en tydlig tanke.

* Vad talar för att ni ska gå upp i år?
- Vi har många spelare som klarar av att spela på flera olika positioner. Vi är fler på träningarna.
* Vilka blir de tuffaste utmanarna till seriesegern?
- Ryktet säger att Kosta kommer bli tuffa, men vi får se.

*Vem blir årets utropstecken i Johansfors?
Henrik Nordström! Snabb, stark och ger alltid 110 procent.

* Vem är kommunens bästa spelare och varför?
-Jag kan inte påstå att jag har koll på alla. Men när serien är i gång, så kommer Peter Andersson tillhöra några av dem bästa igen, vilket han alltid gjort - så länge han varit aktiv.

* De senaste säsongerna har du haft ryggproblem?
- Ja, jag dras ju med ett diskbråck som jag fick sommaren 2010. Som fortfarande ställer till det lite i bland. Men i år ska de inte stoppa mig från att träna och satsa fullt. Det är min förhoppning i alla fall.

* Vad är du för en målvaktstyp?
- Ganska orädd. försöker alltid styra försvaret med mycket snack.
* Om vi bortser från fotbollen, vad har du för intressen?
- Jag har ganska stort intresse för bilar - köpa, sälja och byta.
Även träning. Samt vår lilla newfoundlandshund på 60 kilo plus.

* Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?
-De var inte lätt, men något i den här stilen vore väl inte fel :) http://www.sportbilen.se/gallery.php?id=486


FOTO: Johansfors IF

FAKTA
Namn:
Axel Karlsson.
Ålder: 26.
Familj: Flickvän Rebecka, hunden,katter.
Intressen: fotboll, träning och bilar.
Favoritlag: JIF.
Favoritblogg: Just nu är det Kim Ahlqvists blogg jag läser.
Världens bästa målvakt är: Casillas.

/Grozzan

Om att sätta sig i respekt

Jag lovade i föregående inlägg att nästa skulle bli en intervju. Men så blir icke fallet. Den som väntar på något gott…

Som rubriken säger, så handlar det ofta i idrottens värld om att sätta sig i respekt. I går utspelades två sådana matcher i Kalmar med omnejd. Två träningskamper i form av Kalmar FF-IF Elfsborg och IFK Kalmar-Lindsdals IF (dam). Och även om det bara var just träningskamper, så tror jag nog resultaten betyder mer än man tror. Själv såg jag en rätt välspelad match på Gasten mellan KFF-IFE, där lagen ägde varsin halvlek.
I Elfsborg lirade de förre FF-spelarna Daniel Mobaeck, Stefan Larsson, och äldste brodern Elm. Där var det främst David Elm som utmärkte sig, efter att ha spelat riktigt bra i den första halvleken. Sedan tröttnade han i andra. Är David bara skadefri tror jag han kan gå mot en riktigt bra säsong. Tio allsvenska mål från Elms sida 2012 månne?
Efter en halvdålig första halvlek, övertygade Kalmar FF ordentligt i den andra. Emin Nouri var pigg på högerbacken och Jonathan McDonald blir bättre och bättre för varje match. Seger med 2-1 mot Elfsborg med drygt en månad kvar till den allsvenska premiären inger respekt.
Mittbacken Markus Thorbjörnsson utgick tidigt i matchen, med en lårskada. Rapporterna i dag talar om en rejäl bristning och vill det sig illa kan han missa den allsvenska premiären. Öppet mål för Nenad Djordjevic

För er som inte såg matchen på plats, kan man se höjdpunkterna på: www.mapersson.se

På Fjölebro gjorde Kalmar läns bästa damlag upp. Efter att Kalmar haft ledningen med 2-0, vände Lindsdal till en 4-2-vinst. Lindsdal har nog gett IFK Kalmar något att tänka på. Själv tror jag att både lagen får tufft att nå den nya Damettan 2013.

Zlatan Ibrahimovic briljerade i gårdagens match mot Palermo och satte tre baljor. Ibra är onekligen i bra form. Det jag dock inte fattar är detta hyckleri mot Zlatan i media och på diverse sociala medier. Ena dagen är en världsspelare, andra dagen inte vatten värd. Hyckleri kallar jag det. För mig kommer alltid Zlatan Ibrahimovic vara en legend.
Som Juvesupporter är det tungt just nu. Går inte att blinda för att Milan ser ruskigt vassa ut just nu. Men jag tror det blir en kamp in på slutomgångarna. Och givetvis med Juventus som segrare. Men just nu - fördel Milan.

Jörgen Brink tog sin tredje raka seger i Vasaloppet. Givetvis hur stort som helst. Men för en bitter och långsint människa som jag är, så kan jag inte låta bli att ta upp VM-stafetten 2003 i Val Di Fiemme. Sverige ledde stort inför den sista växlingen, då Jörgen Brink skulle defilera hem guldet till Sverige. Och allt såg bra ut med bara ett par kilometer kvar av sträckan. Men plötsligt stumnar Brink ihop totalt och får både en fysisk- och mental kollaps. En guldmedalj blev till ett brons. Har sällan varit argare efter ett skidlopp.

Skidskytte-VM i tyska Ruhpolding har dragit i gång. I går tog Carl-Johan Bergman brons i sprinten. I dag var det dags för jaktstarten, där det ble ånyo en ny medalj för Bergman. Silver. Mycket bra gjort av en person, som säkerligen inte haft 100 procent fokus på skidskyttet under den senaste veckorna, då frugan Liv-Kjersti Eikeland är höggravid och väntar barn vilken dag som helst. För övrigt är skidskytte en fantastisk TV-sport.

* Håller tummarna för mina vänner som åker Vasaloppet i dag!
 

/Grozzan


Kort blogginlägg

Då var vi inne i en ny månad - mars. En månad som för mig förknippas med slutspel och kvalstrider i diverse bollsporter. Spännande tider väntar framöver...
Vädermässigt har mars öppnat strålande. Med betoning på strålande. Sol och ett antal plusgrader. Hoppas det håller i  sig till i morgon, då jag ska se Kalmar FF-Elfsborg på Gasten. Det brukar bli härliga matcher mellan KFF och IFE, tror inte jag blir besviken i morgon heller. Ska bli kul att se de gamla FF-spelarna Stefan Larsson och David i Elfborgströjan.

Skulle egentligen varit ledig till måndag eftermiddag. Men vad gör man inte för sin kära praktikplats. Jobbar ett par timmar i kväll.

Värre blir det nästa vecka då det blir ett sju dagar i rad (självförvållat).


I nästa blogginlägg är det dags för en ny fotbollsintervju.

Håll tillgodo!

Nu dags att lämna in tipset!
Ciao!

/Grozzan

RSS 2.0