Intervju - Fredrik Arnesson

Seriepremiären närmar sig för de lokala lagen. I dag kör vi en intervju med Lindås/Långasjös målvakt Fredrik Arnesson.

Med ett leende på läpparna - Fredrik Arnesson.
FOTO: PRIVAT.

* Av egen erfaren så har jag alltid upplevt dig som en seriös och målmedveten målvakt. Och du har en jädra vinnarskalle. Ljuger jag i mina påståenden?
– Jag försöker alltid vara seriös i det jag gör, det spelar ingen roll om det är på eller utanför fotbollsplanen. Vinnarskallen tror jag kommer från det faktum att jag alltid försöker vara seriös i det jag gör. Så nej, jag tycker inte du ljuger i dina påståenden.

* Du hatar att förlora?…
- Jag har aldrig gillat att förlora, men det är inte så farligt nu för tiden. När man var yngre och man hade förlorat så kunde det hända att någon dörr eller stolpe stod i vägen förr min frustration. Det var väldigt svårt att smälta en förlust och man satt timvis och analyserade matchen efteråt med en massa vad-hade-hänt-om-funderingar. Nu för tiden är det inte så farligt att förlora. Jag värderar mer min egen och lagets insats; har de varit bra då spelar det ingen roll om vi förlorar med 10-0.

* Du är uppfostrad i Lindås BK. Hur upplevde du ungdomsåren?
- Jag hade väldigt bra ungdomsår i LBK. Under 7-mannatiden så spelade vi med ett renodlat 85-lag och vi hade en väldigt spännande blandning av fotbollsspelare i laget. Ofta var man då även bollkalle till a-lagets hemmamatcher. Jag kommer ihåg när man var mindre och stod där bakom målet och förundrades över hur hårt (och framförallt långt) alla spelarna sköt. Att vara målvakt där skulle jag aldrig i mitt liv få för mig... När vi började med 11-manna så var det i kombination med 84-laget. Fick även hoppa in och stå i mål ibland med 83-orna. Var för övrigt med 83-orna som jag som målvakt fick uppleva regeländringen att man inte längre fick ta upp bollen med händerna om en medspelare kastade ett inkast till målvakten. Hovmantorp med Conny Streling i spetsen protesterade högljutt, men en väldigt sympatisk domare tittade genom fingrarna åt det hela och lät spelet fortgå. Kanske det var denna händelse som gjorde att den gode Conny valde att bli fotbollsdomare senare?


* Stämmer det att du vara nära att gå över till Johansfors pojkallsvenska lag vid millennieskiftet?
- Nej, det stämmer inte. Jag trivdes bra i LBK och hade då precis börjat träna med A-laget så det var aldrig aktuellt. Jag har alltid trott att man utvecklas bäst om man får spela seniorfotboll så högt upp man kan och därför var det aldrig aktuellt att gå till JIF:s pojkallsvenska lag.

* Hur nära var det?
- Som sagt, det var inte alls nära. Självklart lät det kul, men samtidigt så klappade mitt klubbhjärta alldeles för hårt för LBK för att ens fundera i de banorna.

* Under samma tid var du sommarproffs i IFK Norrköping?
- Ja det stämmer. Efter lägret i Västervik så ringde en herr Westerberg från IFK som hade varit och scoutat i Västervik under All-star matchen där och han var imponerad över hur jag delegerade och snackade ute på planen. När man tänker tillbaka på det så var det ju ganska komiskt på sättet han lade fram det, ungefär: vi är intresserade av dig för att du kan skrika på planen. I vilket fall som helst, jag åkte upp till Norrköping och var där i en vecka. Kommer ihåg att jag var ensam målvakt och planerna var snustorra. I mitt första ingripande så gjorde jag nog den vassaste räddningen jag någonsin gjort i karriären. Resten av träningarna gick dock inte så bra... Jag var alldeles för ung för att åka dit och spela och tycker så här i efterhand att IFK skötte sommarproffsträningen ganska uselt. Just det faktumet att jag var ensam målvakt var bara det värdelöst, men även det andra runt omkring var rätt så amatörmässigt. Så kanske inte så meriterande, men just när det begav sig så var det väldigt inspirerande och motiverande. Jag fick dock träffa en hel del duktiga fotbollsspelare på lägret, men det är väl bara Kalle Svensson Jönköping Södra (då Egnahems BK) och Johan Niklasson IFK Värnamo (då Oskarshamns AIK) som är de som jag vet spelar på elitnivå.

* Har du under åren fått erbjudanden från lag i högre divisioner och i så fall vilka?
- Jag har aldrig fått några konkreta erbjudanden utan mest inbjudningar. Jag har väl dock varit för feg eller haft för starkt klubbhjärta för att ens fundera i banorna att byta klubb. Men klubbar som jag vet har visat sitt intresse är Kalmar FF och Östers IF.

* Men du fortsatte i Lindås där ni var uppe i elitfyran/fyran?
- Ja vi var uppe i elitfyran som högst och huserade där i två år. Tyvärr var vi väl som bäst redan i femman när vi vann den i överlägsen stil (tror det var 2002). Då tror jag faktiskt att vi skulle kunna varit ett fullgott division 3-lag. Det var dock en väldigt lärorik upplevelse där man fick möta många duktiga lag och fotbollsspelare och man utvecklades verkligen som fotbollsspelare.

* Men ni åkte ner till division 5. Vad hände?
- Ja det gjorde vi. Tyvärr är det ganska vanligt med lag som rasar genom serierna och lag som går som raketer genom serierna. Det kan räcka med att en duktig och respekterad spelare går från en klubb så följer många andra spelare med denne. Likadant är det åt andra hållet. När vi spelade i elitfyran sista året så hade vi det tungt, vi hade ett helt okej lag där vi spelade jämnt mot de flesta lagen. Dock så hade vi inte så bred trupp och vi var lite tunna framåt. Vi tog endast 13 poäng den säsongen och åkte således ur elitfyran. Att vi sedan direkt året efter åkte ur fyran tror jag dels berodde på att många rutinerade spelare slutade eller bytte klubb samt att vi fick in en tränare som inte riktigt drog jämt med oss spelare. Ibland kan det vara bra att börja om igen och börja underifrån och med facit i hand så tycker jag att det var bra att vi åkte direkt ner genom fyran så att laget kunde bygga upp en vinnarmentalitet igen, men framförallt för att få tillbaka glädjen med fotbollen igen.

* Till säsongen 2008 slog Lindås BK och Långasjö Goif ihop sina skallar och blev till Lindås/Långasjö. Hur gick dina tankar när det blev klart? Var det en nödvändig fusion?
- Jag var lite skeptisk till en början, men samtidigt var det kul med mer folk på träningarna och Thomas Schönström som tog på sig en spelande tränarroll var perfekt tränare för oss just då. Han fick många att få tillbaka suget till fotbollen igen och han var duktig på att motivera och peppa de yngre förmågorna som kom upp från juniorleden.

* Och nu ett par år senare, tycker jag personligen att det råder en positiv anda i föreningen med stor framtidstro?
- Det tycker jag också att det är. Det gäller att vara realistisk men samtidigt ha en vinnarmentalitet i laget och det tycker jag vi har just nu. Många yngre spelare har redan rutin från a-lagsspel och det visar sig nu. Vi har inget gammalt lag, men ändå är ändå många spelare som har tiotalet a-lagssäsonger i bagaget. Tycker vi har en mycket bra mix av ungt och ”gammalt” och underifrån kommer det ännu mer talangfulla spelare – Det ser bra ut helt enkelt!

* Stämmer det att du spelade som utespelare någon säsong?
- Jag har spelat utespelare många säsonger i a-lagssammanhang; ibland hela säsonger, ibland bara några enstaka matcher. I början av tiden, som en i a-lagstruppen, då fick jag nästan alltid följa med som avbytare och vara beredd att hoppa in som både målvakt och utespelare. Ibland hände det att flera spelare var sjuka och då fick man agera lite allt-i-allo och hoppa in där det behövdes spelare. När jag sedan tog en ordinarie plats i målet så var det inte något spel som utespelare förutom några matcher i reservlaget då och då. Under min tid som målvakt har dock mina axlar fått ta mycket stryk och det har gått så långt att jag fått operera den ena axeln. Därför så tog några års break från målvaktssysslorna och spelade, om jag inte missminner mig, 3 år som utespelare (2008, 2009 och 2010). Spelade då mest centralt som innermittfältare eller mittback.

* Du har haft en del skadeproblem genom åren. Berätta?
- Ja det är väl främst de nämnda axlarna som har spökat mest för mig. Har varit väldigt frustrerande då jag många gånger har velat satsa mer, men blivit bromsade på grund av att axlarna inte klarar av träningsmängden. Annars är det bara lite småskador som målvakter ibland råkar ut för så som lårkakor, stukade fingrar/händer/fötter, bruten hand, uttänjda ledband i knän, meniskproblem, hjärnskakningar etc. ;)

* Efter ett par år i division 5 var ni i fjol tillbaka i division 4. Är det där ni hör hemma?
- Svårt att säga vart vi hör hemma, men med laget som vi har idag så skulle vi kunna vara i elitfyran också tycker jag. Förutsättningarna tycker jag finns, både om man ser till truppen och om man ser till vad för spelare som kommer upp underifrån.

* Skyttekungen Linus Henriksson har lämnat L/L för Nybro IF. Hur ska ni ersätta honom?
- Alltid när någon försvinner så finns det andra som stiger fram. Linus är väldigt farlig i boxen, snabb med boll och, för sin ålder, väldigt stark och duktig på att bryta in bakom försvarslinjen. Det är många spelare i Lindås/Långasjö som är snabba och målfarliga så jag tror inte det ska vara några problem att fylla en plats efter honom, men självklart kommer vi sakna honom och hans kvaliteter på och utanför fotbollsplanen.

* För någon månad sedan gjorde blott 14-årige John Håkansson debut i målet. Är det en talang?
- Jag har inte sett John så mycket, men utav det jag har sett så tycker jag att John är en riktig talang som är riktigt trygg, välväxt och orädd. Med rätt träning så tror jag att han kan komma mycket långt i sin målvaktskarriär och allsvenskan tror jag inte alls är omöjligt.

* Du pluggar i Jönköping. Hur håller du dig i form och hur funkar pendlandet?
- Ja, jag pluggar sista året nu på Tekniska högskolan här uppe. Blir ingen fotboll, men försöker istället att löpträna och köra lite styrkepass några gånger i veckan. Pendlandet har fram tills nu fungerat bra, men examensarbetet som jag håller på med just nu tar mycket tid. Skönt att det snart är över!

* Hur mycket kommer du att kunna spela i år?
- Min förhoppning är att kunna vara med på alla matcher under vårsäsongen, så det är det jag siktar på. Träna med laget försöker jag hinna med så gott det går när man är hemma och håller på med examensarbetet som jag gör på Xylem. Höstsäsongen är osäkrare då jag inte vet vart jag kommer befinna mig då, då jag i dagsläget söker jobb.

* Jag tycker att årets division 4 sydöstra-serie är den hetaste i lokalfotbollen. Många heta och intressanta lag. Vad har du för funderingar kring det?
- Tycker serien verkar väldigt jämn. Svårt att sia om eventuella topp- och bottenlag. Tycker väl inte något lag är speciellt intressant. Eller jo, jag tycker vårt lag är intressant, ska bli kul att se hur vi står oss mot Kalmarlagen. Vi har ju spelat i Växjöserie nu i jag vet inte hur många säsonger.

* Ni har ett spännande lag och har förstärkt med två klasspelare i Zoran Cipra och Christoffer Pumplun. Är det övre halvan som gäller i år igen?
- Ja det tycker jag också att vi har. Vi har en bra mix med spelare och en hyfsat bred trupp, så vi ska nog klara av eventuella skador på ett bra sätt. Zoran och Coffe kommer bidra med mycket fotbollskunskaper och rutin till laget. Med laget som vi har och kan ställa på benen idag så är det självklart den övre halvan som gäller. Ett realistiskt mål tycker jag är direktplats upp i elitfyran. Gäller bara att alla tränar bra och att vi kan hålla oss ifrån att många spelare går skadade samtidigt.

* Vem bör man se upp med i ditt lag i år?
- Finns många utropstecken i laget som jag ser det, så svårt för mig att bara nämna en.

* Om du fick norpa någon från de andra lagen i Emmaboda kommun – vem skulle det bli?
- Tobias ”Tuben” Dietrichson - Johansfors IF.

* Tack för att du ställde upp och lycka till i serien
- Tack själv!

 


FOTO PRIVAT.

Fakta
Namn: Fredrik Arnesson.
Ålder: 27 år.
Bor: Jönköping.
Yrke: Studerande.
Klubb: Lindås/Långasjö.
Moderklubb: Lindås BK.
Favoritklubb: Arsenal.
Favoritblogg: Kim Ahlqvists blogg.


Intervju - Fredrik Tillberg

Lokabollsintervju. Eftersom jag redan har intervjuat en spelare från Lindås/Långasjö, Emmaboda och Johansfors, så föll turen på Vissefjärda Gif. Där valde jag ut kämpen Fredrik Tillberg som intervjuobjekt.
Trevlig läsning!


Vissefjärdas tuffe back - Fredrik Tillberg.

* Du har spelat i Vissefjärda i x antal år. Beskriv klubben ur dina ögon och öron?
-
Vissefjärda är en klubb med många härliga personligheter och god sammanhållning. Vi har en riktigt bra stämning både på och utanför planen. Jag tycker att Vissefjärda är en klubb som har viljan att utvecklas och bli bättre. Givetvis är eldsjälarna en bidragande faktor till detta.

* För de som inte vet vilken typ av spelare du är, vilken typ av spelare är du?
-
Jag är en härd mittback som alltid försöker göra livet surt för kaxiga anfallare. Att ta ner folk på jorden är min filosofi helt enkelt.

* Hur har fotbollsformen varit under försäsongen?
- Den har varit delvis god. Jag har absolut fått bättre flås än vad jag har haft på flera år. Dock har jag haft en del småskador, men inte värre än att jag har kunnat träna och spela fullt ut.

* Dina styrkor/svagheter som spelare?
-
 Mina svagheter som spelare är att jag är en dålig förlorare, som inte alltid har förstatouchen med mig. Tekniken kan alltid bli bättre. När de kommer till mina styrkor skulle jag säga att jag är en envis, viljestark, orädd och träningsvillig spelare. Jag är alltid positiv mot mina lagkamrater och jag ger aldrig upp.

* För ett par år sedan vann ni division 6 storstilat, men har under de senaste åren haft ett par magra år i de nedre regionerna av division 5. Varför har det blivit så?
-
  Det är för många spelare som har kommit och gått, vilket har resulterat i att vi inte hunnit spela ihop oss som ett lag och hittat vårt egna spel. Anledningen till att många spelare försvunnit och valt att gå till andra klubbar är att vi haft svårt att hitta tränare snabbt efter säsongens slut. Anledningen till tränarfrågan är i sin tur är att vi har fått kvala sent in på hösten och då har andra lag redan gjort klart med tränare inför kommande säsong.Kvaljubel i Vissefjärda efter att klubben säkrat kontraktet mot Möre
hösten 2011. Foto: Vissefjärda Gif

* I år har ni fått in en ny tränare, Richard Jäghagen. Har han hunnit sätta sin prägel på laget?
- Ja, de tycker jag verkligen. Framför allt har han fått hela laget att ge sitt absolut yttersta på träningarna, vilket är svårt i så här låga divisioner, men en viktig förutsättning för att laget ska prestera bättre. Han har dock inte hunnit hitta något idealiskt spel just för oss. Jag tror att jag talar för fler när jag säger att Richard är en utmärkt tränare med riktigt bra träningar och har en bra fotbollsfilosofie.

* Det var en del turer i vintras om vilken serie ni skulle spela i. Det blev den återigen den södra femman till slut. Din kommentar om cirkusen?
-
Jag är väl inte helt nöjd med förbundets beslut. Det känns som om de redan hade fattat ett beslut innan all information och åsikter låg på bordet. Det kändes väldigt frustrerande att de knappt ville lyssna på oss och det vi hade att säga. Beslutet är märkligt med tanke på att förbundet säger sig värna om oss småklubbar på landsbygden.

* Hur ser du på årets upplaga av Vissefjärda?
-
Vi har en bra elva, men saknar definitivt en handfull spelare till. Positivt är ändå att vi är ett gäng trogna spelare som ställer upp när de behövs om de så är för a-laget eller b-laget.

… och hur går det i serien?
-
Jag tror att den negativa kvaltreden vänder för oss, så självklart springer vi hem division 5 södra 2012!

* Hur har det sett ut på försäsongen?
-
Början av försäsongen hade vi dåligt med folk på träningarna, men de har nu förbättrats avsevärt. Flera spelare har sett riktigt pigga ut och jag tror att många kommer att utvecklas under säsongen.

* Vilken spelare i Vissefjärda hade ni inte klarat er utan?
- På denna fråga får du inget namn eftersom fotboll är en lagsport. Alla elva spelare måste ta ansvar och är därmed lika viktiga.

* Ni har haft en del målvaktsproblem under försäsongen. Hur ser det ut just nu?
- Det stämmer. Der ser fortfarande ganska mörkt ut på den fronten. Som du känner till så är de ju ganska tunt med målvakter över lag i kommunen. Det är ju alltid svårare att värva spelare utanför kommungränsen och då speciellt till division 5. Att vi dessutom har över tio mil till flera av våra bortamatcher gör det ju inte lättare precis.

* Om du fick plocka någon spelare ur de andra kommunlagen, vilken spelare skulle det bli?
-
Christoffer Pumplun. För hans fantastiska vänsterfot och hans förmåga att alltid ligga i rätt position och ta rätt beslut i viktiga situationer.

* Vem vinner den interna skytteligan i Vissefjärda 2012?
- Svår fråga Daniel, men om Jonas Svensson får vara skadefri så tror att han tar hem den titeln. Det är inte för intet man står under begreppet målskytt i telefonkatalogen ;)

* Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?
- Att det blir ett sjuhelsike roligt träningsläger i Landskrona helgen innan serien drar igång.


Foto: Vissefjärda Gif

Fakta
Namn:
Karl Fredrik Tillberg.
Ålder: 23 år
Bor: Vissefjärda.
Yrke: Snickare.
Moderklubb: Vissejfärda.
Favoritlag: Vissefjärda.
Favoritblogg:  http://grozzan.blogg.se/


Alla segrar räknas!

Ja, det var ett par dagar sedan det var allsvensk premiär. Jag vet!
Men vill ändå belysa lite premiärtankar. Kalmar FF tog en betongsäker seger borta mot Gif Sundsvall. Eller nä. Men man gjorde det som avgör fotbollsmatcher, nämligen mål! Det kanske är en klyscha, men alla segrar räknas! Nu ser alla KFF-fans fram emot hemmapremiären på annandag påsk mot AIK. Månne blir det ett nytt publikrekord på Guldfågeln Arena?

Mjällby som tippas i botten av experterna åkte upp till nationalstadion och snodde med sig en pinne hem till Blekinge. Och det ska man verkligen inte skämmas för.

Däremot borde alla så kallade experter skämmas. Att redan efter en omgång påstå att "det laget ser ut som en riktig guldkandidat" eller att "den förlusten har inte det laget råd med för att vinna SM-guld". Allt detta efter en av 30 omgångar. Patetiskt! Samma sak med Syrianskas "skrällseger" över IFK Göteborg. Syrianska har om alla är friska ett av alllsvenskans mest rutinerade mittfält. Louay Chanko, Sharbel Touma och Johan Arneng är inga dussinlirare. Och även om jag också har tippat Syrianska i botten, så är det ingen dunderskräll att de slog IFK Göteborg. Tänk om - gör rätt!

* Mitt favoritlag i Italien Juventus ångar på i ligan. I söndags krossades Napoli med 3-0. det känns som allt bara flyter på just nu. Det är bara att njuta. Laget har nu 30 matcher utan förlust i ligan och det vore rätt magiskt om Juve var obesegrade efter 38 matcher och ändå inte vunnit Lo Scudetton. Måste även nämna ett par ord om Manchester United. Även om de inte har imponerat under årets säsong - så likt förbannat leder de Premier League med ett par poäng. Men det vore ett underbetyg till den engelska ligan om de United tar hem det. City känns inte allt för heta just nu. Och både Arsenal och Chelsea är mil ifrån poängmässigt. För att inte tala om Liverpool...

* Var och kikade på Vissefjärdas cupmatch mot Alsjöholm. Har ett gäng med känningar i Vissefjärdas lag. Bland annat tränaren Richard Jäghagen, som jag kamperade ihop med under ett par år. Det var väl ingen spelmässig höjdare, men de rödvita gjorde målen. 6-0 blev slutresultatet. Comebackande målvakten Martin Leskovec gjorde en habil insats i holken. 

* Johansfors var i Kolboda och mötte division 4-laget Nättraby från Blekinge. Förlust med 0-1, och enligt rapporterna gjorde moderklubben en bra match. Jif kommer att bli mycket svårslaget i år.

* August Starkner och Mergim Pllana kommer att ösa in mål i årets division 5 sydöstra. Minst 20 baljor från vardera spelare. Klubben de spelar i: Kåremo.

* Karlskrona HK är grymt nära en allsvensk plats till säsongen 2012/2013. Fast det var man även i fjol, fast då fick laget kalla handen och snubblade bort sig i Huddinge... Nervdaller i år igen?

* På lördag, tillika påskafton, befinner jag i Göteborg och ser handboll. OS-kval till sommarens spel i London. Fyra lag: Sverige, Ungern, Makedonien och Brasilien gör upp om två direktplatser. Eftersom jag har lite makedonskt blod i mig, så blir givetvis matchen Sverige-Makedonien extra kittlande.

* En klasskamrat twittrade om vilka kurser han hade sökt till hösten. Det gjorde mig sugen, så jag valde även jag att söka lite utbildningar/kurser till hösten. Eftersom man inte vet hur arbetsmarknade ser ut efter sommaren, är det rätt smart se andra "utvägar". Mitt hetaste val var en psykologikurs i Kalmar, 30 HP.

* I kväll håller jag en halv tumme för Milan i CL-kvarten mot Barcelona. Jag unnar Zlatan Ibrahimovic en seger i kväll!

* Om drygt en vecka - 12 april kommer Barometerns lokalbollsbilaga Bollkallen ut i sfären.

*Nu dagarna innan påsk kommer jag att publicera två lokalboll Emmaboda-intervjuer.

Håll utkik!

/Grozzan

RSS 2.0