Intervju - Fredrik Arnesson

Seriepremiären närmar sig för de lokala lagen. I dag kör vi en intervju med Lindås/Långasjös målvakt Fredrik Arnesson.

Med ett leende på läpparna - Fredrik Arnesson.
FOTO: PRIVAT.

* Av egen erfaren så har jag alltid upplevt dig som en seriös och målmedveten målvakt. Och du har en jädra vinnarskalle. Ljuger jag i mina påståenden?
– Jag försöker alltid vara seriös i det jag gör, det spelar ingen roll om det är på eller utanför fotbollsplanen. Vinnarskallen tror jag kommer från det faktum att jag alltid försöker vara seriös i det jag gör. Så nej, jag tycker inte du ljuger i dina påståenden.

* Du hatar att förlora?…
- Jag har aldrig gillat att förlora, men det är inte så farligt nu för tiden. När man var yngre och man hade förlorat så kunde det hända att någon dörr eller stolpe stod i vägen förr min frustration. Det var väldigt svårt att smälta en förlust och man satt timvis och analyserade matchen efteråt med en massa vad-hade-hänt-om-funderingar. Nu för tiden är det inte så farligt att förlora. Jag värderar mer min egen och lagets insats; har de varit bra då spelar det ingen roll om vi förlorar med 10-0.

* Du är uppfostrad i Lindås BK. Hur upplevde du ungdomsåren?
- Jag hade väldigt bra ungdomsår i LBK. Under 7-mannatiden så spelade vi med ett renodlat 85-lag och vi hade en väldigt spännande blandning av fotbollsspelare i laget. Ofta var man då även bollkalle till a-lagets hemmamatcher. Jag kommer ihåg när man var mindre och stod där bakom målet och förundrades över hur hårt (och framförallt långt) alla spelarna sköt. Att vara målvakt där skulle jag aldrig i mitt liv få för mig... När vi började med 11-manna så var det i kombination med 84-laget. Fick även hoppa in och stå i mål ibland med 83-orna. Var för övrigt med 83-orna som jag som målvakt fick uppleva regeländringen att man inte längre fick ta upp bollen med händerna om en medspelare kastade ett inkast till målvakten. Hovmantorp med Conny Streling i spetsen protesterade högljutt, men en väldigt sympatisk domare tittade genom fingrarna åt det hela och lät spelet fortgå. Kanske det var denna händelse som gjorde att den gode Conny valde att bli fotbollsdomare senare?


* Stämmer det att du vara nära att gå över till Johansfors pojkallsvenska lag vid millennieskiftet?
- Nej, det stämmer inte. Jag trivdes bra i LBK och hade då precis börjat träna med A-laget så det var aldrig aktuellt. Jag har alltid trott att man utvecklas bäst om man får spela seniorfotboll så högt upp man kan och därför var det aldrig aktuellt att gå till JIF:s pojkallsvenska lag.

* Hur nära var det?
- Som sagt, det var inte alls nära. Självklart lät det kul, men samtidigt så klappade mitt klubbhjärta alldeles för hårt för LBK för att ens fundera i de banorna.

* Under samma tid var du sommarproffs i IFK Norrköping?
- Ja det stämmer. Efter lägret i Västervik så ringde en herr Westerberg från IFK som hade varit och scoutat i Västervik under All-star matchen där och han var imponerad över hur jag delegerade och snackade ute på planen. När man tänker tillbaka på det så var det ju ganska komiskt på sättet han lade fram det, ungefär: vi är intresserade av dig för att du kan skrika på planen. I vilket fall som helst, jag åkte upp till Norrköping och var där i en vecka. Kommer ihåg att jag var ensam målvakt och planerna var snustorra. I mitt första ingripande så gjorde jag nog den vassaste räddningen jag någonsin gjort i karriären. Resten av träningarna gick dock inte så bra... Jag var alldeles för ung för att åka dit och spela och tycker så här i efterhand att IFK skötte sommarproffsträningen ganska uselt. Just det faktumet att jag var ensam målvakt var bara det värdelöst, men även det andra runt omkring var rätt så amatörmässigt. Så kanske inte så meriterande, men just när det begav sig så var det väldigt inspirerande och motiverande. Jag fick dock träffa en hel del duktiga fotbollsspelare på lägret, men det är väl bara Kalle Svensson Jönköping Södra (då Egnahems BK) och Johan Niklasson IFK Värnamo (då Oskarshamns AIK) som är de som jag vet spelar på elitnivå.

* Har du under åren fått erbjudanden från lag i högre divisioner och i så fall vilka?
- Jag har aldrig fått några konkreta erbjudanden utan mest inbjudningar. Jag har väl dock varit för feg eller haft för starkt klubbhjärta för att ens fundera i banorna att byta klubb. Men klubbar som jag vet har visat sitt intresse är Kalmar FF och Östers IF.

* Men du fortsatte i Lindås där ni var uppe i elitfyran/fyran?
- Ja vi var uppe i elitfyran som högst och huserade där i två år. Tyvärr var vi väl som bäst redan i femman när vi vann den i överlägsen stil (tror det var 2002). Då tror jag faktiskt att vi skulle kunna varit ett fullgott division 3-lag. Det var dock en väldigt lärorik upplevelse där man fick möta många duktiga lag och fotbollsspelare och man utvecklades verkligen som fotbollsspelare.

* Men ni åkte ner till division 5. Vad hände?
- Ja det gjorde vi. Tyvärr är det ganska vanligt med lag som rasar genom serierna och lag som går som raketer genom serierna. Det kan räcka med att en duktig och respekterad spelare går från en klubb så följer många andra spelare med denne. Likadant är det åt andra hållet. När vi spelade i elitfyran sista året så hade vi det tungt, vi hade ett helt okej lag där vi spelade jämnt mot de flesta lagen. Dock så hade vi inte så bred trupp och vi var lite tunna framåt. Vi tog endast 13 poäng den säsongen och åkte således ur elitfyran. Att vi sedan direkt året efter åkte ur fyran tror jag dels berodde på att många rutinerade spelare slutade eller bytte klubb samt att vi fick in en tränare som inte riktigt drog jämt med oss spelare. Ibland kan det vara bra att börja om igen och börja underifrån och med facit i hand så tycker jag att det var bra att vi åkte direkt ner genom fyran så att laget kunde bygga upp en vinnarmentalitet igen, men framförallt för att få tillbaka glädjen med fotbollen igen.

* Till säsongen 2008 slog Lindås BK och Långasjö Goif ihop sina skallar och blev till Lindås/Långasjö. Hur gick dina tankar när det blev klart? Var det en nödvändig fusion?
- Jag var lite skeptisk till en början, men samtidigt var det kul med mer folk på träningarna och Thomas Schönström som tog på sig en spelande tränarroll var perfekt tränare för oss just då. Han fick många att få tillbaka suget till fotbollen igen och han var duktig på att motivera och peppa de yngre förmågorna som kom upp från juniorleden.

* Och nu ett par år senare, tycker jag personligen att det råder en positiv anda i föreningen med stor framtidstro?
- Det tycker jag också att det är. Det gäller att vara realistisk men samtidigt ha en vinnarmentalitet i laget och det tycker jag vi har just nu. Många yngre spelare har redan rutin från a-lagsspel och det visar sig nu. Vi har inget gammalt lag, men ändå är ändå många spelare som har tiotalet a-lagssäsonger i bagaget. Tycker vi har en mycket bra mix av ungt och ”gammalt” och underifrån kommer det ännu mer talangfulla spelare – Det ser bra ut helt enkelt!

* Stämmer det att du spelade som utespelare någon säsong?
- Jag har spelat utespelare många säsonger i a-lagssammanhang; ibland hela säsonger, ibland bara några enstaka matcher. I början av tiden, som en i a-lagstruppen, då fick jag nästan alltid följa med som avbytare och vara beredd att hoppa in som både målvakt och utespelare. Ibland hände det att flera spelare var sjuka och då fick man agera lite allt-i-allo och hoppa in där det behövdes spelare. När jag sedan tog en ordinarie plats i målet så var det inte något spel som utespelare förutom några matcher i reservlaget då och då. Under min tid som målvakt har dock mina axlar fått ta mycket stryk och det har gått så långt att jag fått operera den ena axeln. Därför så tog några års break från målvaktssysslorna och spelade, om jag inte missminner mig, 3 år som utespelare (2008, 2009 och 2010). Spelade då mest centralt som innermittfältare eller mittback.

* Du har haft en del skadeproblem genom åren. Berätta?
- Ja det är väl främst de nämnda axlarna som har spökat mest för mig. Har varit väldigt frustrerande då jag många gånger har velat satsa mer, men blivit bromsade på grund av att axlarna inte klarar av träningsmängden. Annars är det bara lite småskador som målvakter ibland råkar ut för så som lårkakor, stukade fingrar/händer/fötter, bruten hand, uttänjda ledband i knän, meniskproblem, hjärnskakningar etc. ;)

* Efter ett par år i division 5 var ni i fjol tillbaka i division 4. Är det där ni hör hemma?
- Svårt att säga vart vi hör hemma, men med laget som vi har idag så skulle vi kunna vara i elitfyran också tycker jag. Förutsättningarna tycker jag finns, både om man ser till truppen och om man ser till vad för spelare som kommer upp underifrån.

* Skyttekungen Linus Henriksson har lämnat L/L för Nybro IF. Hur ska ni ersätta honom?
- Alltid när någon försvinner så finns det andra som stiger fram. Linus är väldigt farlig i boxen, snabb med boll och, för sin ålder, väldigt stark och duktig på att bryta in bakom försvarslinjen. Det är många spelare i Lindås/Långasjö som är snabba och målfarliga så jag tror inte det ska vara några problem att fylla en plats efter honom, men självklart kommer vi sakna honom och hans kvaliteter på och utanför fotbollsplanen.

* För någon månad sedan gjorde blott 14-årige John Håkansson debut i målet. Är det en talang?
- Jag har inte sett John så mycket, men utav det jag har sett så tycker jag att John är en riktig talang som är riktigt trygg, välväxt och orädd. Med rätt träning så tror jag att han kan komma mycket långt i sin målvaktskarriär och allsvenskan tror jag inte alls är omöjligt.

* Du pluggar i Jönköping. Hur håller du dig i form och hur funkar pendlandet?
- Ja, jag pluggar sista året nu på Tekniska högskolan här uppe. Blir ingen fotboll, men försöker istället att löpträna och köra lite styrkepass några gånger i veckan. Pendlandet har fram tills nu fungerat bra, men examensarbetet som jag håller på med just nu tar mycket tid. Skönt att det snart är över!

* Hur mycket kommer du att kunna spela i år?
- Min förhoppning är att kunna vara med på alla matcher under vårsäsongen, så det är det jag siktar på. Träna med laget försöker jag hinna med så gott det går när man är hemma och håller på med examensarbetet som jag gör på Xylem. Höstsäsongen är osäkrare då jag inte vet vart jag kommer befinna mig då, då jag i dagsläget söker jobb.

* Jag tycker att årets division 4 sydöstra-serie är den hetaste i lokalfotbollen. Många heta och intressanta lag. Vad har du för funderingar kring det?
- Tycker serien verkar väldigt jämn. Svårt att sia om eventuella topp- och bottenlag. Tycker väl inte något lag är speciellt intressant. Eller jo, jag tycker vårt lag är intressant, ska bli kul att se hur vi står oss mot Kalmarlagen. Vi har ju spelat i Växjöserie nu i jag vet inte hur många säsonger.

* Ni har ett spännande lag och har förstärkt med två klasspelare i Zoran Cipra och Christoffer Pumplun. Är det övre halvan som gäller i år igen?
- Ja det tycker jag också att vi har. Vi har en bra mix med spelare och en hyfsat bred trupp, så vi ska nog klara av eventuella skador på ett bra sätt. Zoran och Coffe kommer bidra med mycket fotbollskunskaper och rutin till laget. Med laget som vi har och kan ställa på benen idag så är det självklart den övre halvan som gäller. Ett realistiskt mål tycker jag är direktplats upp i elitfyran. Gäller bara att alla tränar bra och att vi kan hålla oss ifrån att många spelare går skadade samtidigt.

* Vem bör man se upp med i ditt lag i år?
- Finns många utropstecken i laget som jag ser det, så svårt för mig att bara nämna en.

* Om du fick norpa någon från de andra lagen i Emmaboda kommun – vem skulle det bli?
- Tobias ”Tuben” Dietrichson - Johansfors IF.

* Tack för att du ställde upp och lycka till i serien
- Tack själv!

 


FOTO PRIVAT.

Fakta
Namn: Fredrik Arnesson.
Ålder: 27 år.
Bor: Jönköping.
Yrke: Studerande.
Klubb: Lindås/Långasjö.
Moderklubb: Lindås BK.
Favoritklubb: Arsenal.
Favoritblogg: Kim Ahlqvists blogg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0